Vesti

Domaći potencijali predstavljeni privrednicima u Lombardiji

Na konferenciji o domaćim investicionim potencijalima, održanoj 8. aprila u gradu Lovere u Lombardiji, predstavljeni su potencijali u prioritetnim sektorima, pravni okvir ulaganja i raspolozivi podsticaji za italijanske kompanije.

Konferencija je okupila predstavnike više od 60 italijanskih kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća iz Lombardije, iz različitih sektora: metaloprerađivačke,  tekstilne, prehrambene, građevinske i drvne industrije, IT sektora, elektronike, telekomunikacija, energetike, proizvodnje plastike i logistike.

Skup je organizovao posredstvom Misije RS u Briselu i zahvaljujući inicijativi Marka Zanija (Marco Zanni), člana Evropskog parlamenta i Grupe prijateljstva sa Srbijom, koji je tom prilikom istakao da postoji veliko interesovanje italijanskih privrednika za ulaganje u Srbiju.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić,   predstavio je aktivnosti Vlade APV na privlačenju investicija u Vojvodinu.  On je italijanske privrednike upoznao sa dosadašnjim italijanskim investicijama u Vojvodini,  trgovinskom razmenom Srbije i Italije,   predstavio je Razvojnu agenciju Vojvodine i istakao značaj koji će ona imati u privlačenju i pružanju podrške stranim kompanijama.

Konkretne investicione potencijale u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, prateće automobilske,  metaloprerađivačke i mašinske industrije, kao i u sektorima informacionih tehnologija i obnovljivih izvora energije, predstavila je Olivera Kovačević, savetnica za strane direktne investicije u VIP Fondu. Ona je italijanskim privrednicima izložila ekonomski i pravni okvir za ulaganje, benefite poslovanja u Vojvodini, kao i način na koji mogu da ostvare saradnju sa domaćom privredom.  

Predstavljena je i investiciona lokacija Zrenjanin, u čijoj slobodnoj zoni vec posluju italijanske kompanije, o čemu je govorio Jovan Vukanovic, šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj i investicije u Zrenjaninu.

Na konferenciji su italijanske kompanije mogle da dobiju i precizne informacije o podsticajima koje dodeljuje Republika Srbija. Jelena Aković, savetnica za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije, objasnila je koliko je potrebno investirati i otvoriti novih radnih mesta kako bi kompanija mogla da konkuriše za program subvencija, te koji iznosi subvencija se mogu očekivati.

Direktor Divizije za poslovanje sa privredom i član Izvršnog odbora Banke Inteza, Francesko Lupo, predstavio je podršku koju u Srbiji investitori mogu da dobiju od ove banke, dok je Jovan Mutavdžić, direktor italjansko - srpske kompanije  “2B Logistic” i član Upravnog odbora Konfindustrije Srbije, predstavio carinske povlastice, prednosti korišćenja Sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Evropskom Unijom, Turskom, zemljama CEFTA i EFTA i drugim tržištima.

 

 

 

Pošalji el. poštu
Štampaj
Pošaljite ovu stranicu
Email primaoca:
Vaš email:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
Format poruke: